Onderzoeksproject

In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn honderden Joodse kinderen in het geheim naar Fryslân gesmokkeld. Bij Friese gezinnen vonden ze een veilig onderkomen en overleefden zo de oorlog. Wie zijn die 210 kinderen die van Amsterdam naar Fryslân werden gebracht? Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad en Omrop Fryslân werken samen om deze kinderen en hun verhalen op te sporen. De hulp van het publiek bij deze zoektocht is van groot belang. We roepen graag uw hulp in bij deze speurtocht naar de Joodse kinderen en de onderduikgezinnen die hen onderdak boden. Heeft u informatie: mail dan naar info@joodsekinderen.nl

“Het is een heftig stuk Friese historie, een schoolvoorbeeld van het begrip mienskip. En we moeten dat vastleggen, nu het nog kan,” aldus redacteur Marja Boonstra van de Leeuwarder Courant. Samen met Wybe Fraanje (Friesch Dagblad) en Karen Bies(Omrop Fryslân) vormt ze het team dat de kinderen en hun verhalen op wil sporen. Wybe Fraanje: “In dit belangrijke project werken we als drie Friese media samen in dienst van de Friese samenleving, de Joodse gemeenschap en de geschiedschrijving.” Karen Bies: “Probeer je eens te verplaatsen in het kind, dat plotsklaps afscheid moest nemen van zijn ouders en in een onbekende wereld terechtkwam. Zo’n gebeurtenis bepaalt de rest van je leven.”

V.l.n.r. Gerard van der Veer (initiatiefnemer), Marja Boonstra (redacteur Leeuwarder Courant), Wybe Franje (Friesch Dagblad), Martijn van Dijk (researcher), Karen Bies (redacteur Omrop Fryslân)
recente publicaties van
Onze Mediapartners
Oorlogsdagboeken gevonden van predikant Felix van der Wissel
16 februari 2020 · Omrop Fryslan
Er zijn dagboeken uit de oorlog tevoorschijn gekomen van de doopsgezinde dominee Felix van der...
De Leeuwarder dominee die levens redde
16 februari 2020 · Friesch Dagblad
Felix van der Wissel speelde als predikant van de doopsgezinde kerk in Leeuwarden in de...
Dominee Felix van der Wissel ‘deed wat nodig was’ en redde talloze Joodse kinderen
16 februari 2020 · Leeuwarder Courant
Felix van der Wissel speelde als predikant van de Doopsgezinde Kerk in Leeuwarden in de...
Logeren bij heit en mem in Ferwert
10 februari 2020 · Friesch Dagblad
Jan Binnema belandde als zes weken oude baby in het najaar van 1943 vanuit Amsterdam...
Op klompen bij de Binnema’s
10 februari 2020 · Omrop Fryslan
Jaap en Tine Binnema woonden op een grote boerderij tussen Ferwert en Blije. Zij hadden...